Feriehuset i Danmark

I Danmark finder du omkring 220.000 feriehuse - de fleste placeret i nærheden af stranden langs Danmarks mere end 8.750 km lange kystlinie. Udlejningen af de danske feriehuse startede i det små for over 50 år siden.

Efterhånden kom flere og flere udlejningsbureauer til, og i dag varetages den danske feriehusudlejning af et mindre antal store udlejningsbureauer med feriehuse over hele landet, en del regionale eller lokale udlejningsbureauer samt fortsat en del af de danske turistbureauer. I alt udlejes ca. 40.000 af Danmarks feriehuse. I Danmark finder du omkring 220.000 feriehuse - de fleste placeret i nærheden af stranden langs Danmarks mere end 8.750 km lange kystlinie.

Allerede i begyndelsen af dette århundrede blev de første egentlige feriehuse opført; men dengang var ferie i feriehus en helt anden ferieform end i dag. Sommerhusferie helt op til 2. verdenskrig var forbeholdt ganske få, velhavende familier, som i nogle få sommermåneder "flyttede på landet", ofte kun nogle få kilometer fra bopælen i byen. Far og mor, flere børn samt ofte både en stuepige og en barnepige blev installeret i nogle store sortbejdsede trækasser, hvor komforten var ikke så lidt ringere, end hvad vi kender i dag. 

Først efter 2. verdenskrig eksploderede sommerhusbyggeriet, og det danske feriehus blev en naturlig ramme om ferien for tusinder af ganske almindelige danske familier. Feriehusene fra 50'erne og et stykke ind i 60'erne var for de flestes vedkommende kendetegnet ved at være relativt små feriehuse med tagpap på taget, ringe isolering, et par snævre køjerum, og i mange tilfælde erstattede petroleumslamperne det elektriske lys. 

Med den almindelige velstand fra midten af 60'erne fik de danske feriehuse hurtigt en standard, som er fuldt på højde med helårshuse. Isoleringen gav god anledning til at benytte feriehusene hele året rundt, værelserne blev større og mere rummelige, køjesengene måtte vige for gode senge med springmadrasser, lige som køkken og badeværelse blev indrettet med samme krav til moderne komfort og bekvemmelighed som helårsboligen inde i byerne. 

Denne udvikling er løbende fortsat, og i dag fremstår danske feriehuse generelt som de mest moderne og indbydende i Europa. Kronen på værket er de såkaldte "luksushuse" med alle tænkelige fritidsfaciliteter som f.eks. indendørs swimmingpool, spabad, sauna og solarium, stor opholdsstue med pejs eller brændeovn, farve-TV med parabol og endelig et køkken med alt, hvad man kan ønske sig af moderne bekvemmeligheder. 

Du finder navne på Feriehusudlejernes Brancheforenings medlemmer og links til deres hjemmesider under punktet "Medlemmer". 

Følg Feriehusudlejernes Brancheforening: