Der mangler senge til turisterne

Der mangler senge til turisterne

Mandag, juli 11, 2016

AF Carlos Villaro Lassen, direktør i Feriehusudlejernes Brancheforening | Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd | Mette Feifer, markedsdirektør for turisme i Dansk Erhverv 

Der er ikke senge nok til alle de turister, der vil bruge ferien i et sommerhus i smukke omgivelser langs den jyske vestkyst og på andre populære feriedestinationer. 

I disse uger vrimler det med liv og aktiviteter langs den danske kyst. Feriehusene sætter udlejningsrekord for tredje år i træk, og det kan mærkes i sommerlandet. Børn bygger sandslotte i vandkanten, caféerne er fyldte, og køen hos den lokale købmand er længere, end den plejer. 

Turismen blomstrer, for flere og flere danskere, tyskere, nordmænd og andre vil gerne holde deres ferie i Danmark. Det er en god nyhed for os alle. Flere turister skaber vækst, arbejdspladser og udvikling – især i de egne af landet, hvor der er langt mellem husene og nogle gange også langt mellem nye job og vækstmotorer. 

Turisterne brugte i 2013 for mere end 91 mia. kr. Alene i Ringkøbing-Skjern Kommune var turismeomsætningen på 2,7 mia. kr. og dermed en stærk drivkraft i lokalområdet. Rundt om i landet skaber turismen mere end 111.000 arbejdspladser. 

Rekord står for fald

2015 blev et rekordår for dansk turisme med flere overnatninger end nogensinde før, og meget tyder på, at denne sommer når nye højder. Ser man frem mod 2025, er der et stort vækstpotentiale i antallet af overnatninger – hvis vi vel at mærke evner at holde fast i den positive udvikling, som vi er vidne til. 

Desværre står vi lige nu med et konkret problem, der bremser det danske turismeeventyr: Der er ikke senge nok til alle de turister, der vil bruge ferien i et sommerhus i smukke omgivelser langs den jyske vestkyst og på andre populære feriedestinationer. 

Meldingen er den samme fra flere kommuner: Der er ikke nok feriehuse til udlejning. Og man frygter derfor, at turisterne vælger andre feriemål – måske endda andre lande. Det er, for at sige det på jysk, godt og grundigt træls at skulle vinke farvel til potentielle turister og den omsætning i butikker, restauranter og meget andet, der følger med. 

Bundfradraget bør øges

Derfor er der brug for, at vi gør det mere attraktivt for sommerhusejere at udleje gennem et feriehusudlejningsbureau for derved at øge udbuddet af feriehuse til turisterne. Et stort skridt på vejen vil være at øge bundfradraget for udlejning af feriehuse fra de nuværende 21.000 kr. til 30.000 kr. 

Ud over, at det vil sikre flere overnatningsmuligheder til turisterne, må man formode, at det også vil bidrage til endnu mindre sort udlejning og dermed på sigt give flere penge i statskassen. Vi har brug for turisterne og det liv, de giver til de danske kyster – derfor er det en fælles opgave at sikre, at vi kan byde alle de turister, der gerne vil til landet, velkommen.

 

Del denne side